Skąd biorą się wysokie normy żelaza w wodzie?
Jeśli troszczysz się o zdrowie swoje i bliskich osób, na pewno zastanawiasz się nad jakością spożywanej i używanej przez was wody. Dziwny smak i wygląd mogą niepokoić, szczególnie jeśli zmienia się jej barwa. Czy rdzawa woda jest szkodliwa? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, należy sprawdzić, co stoi, za zmianą jej koloru. Zgodnie z badaniami prowadzonymi przez Zakład Higieny Komunalnej, przekroczone normy stężenia żelaza i manganu w wodzie to najczęstsze problemy występujące w wodzie użytkowej. Dopuszczalna zawartość żelaza w wodzie (według obowiązujących w Polsce norm) nie powinna być wyższa niż 0,2 mg Fe/l. Niestety, jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, odpowiednie stężenie żelaza w wodzie to rzadkość, a nawet 70 proc. surowych wód z ujęć podziemnych, zawiera zbyt wysoką ilość tego surowca. Skąd taki wynik? Żelazo to naturalny i jeden z najbardziej rozpowszechnionych, składnik skorupy ziemskiej, więc szybko przenika bezpośrednio do wód. Dodatkowo pojawia się w wodzie użytkowej również na skutek korozji zbiorników. Co więcej, właściciele własnych ujęć mogą nie wiedzieć, jak mocno przekroczone jest stężenie żelaza w ich przypadku. Z pewnością więc zastanawiają się jak rozpoznać żelazo w wodzie. Całe szczęście jest to widoczne na pierwszy rzut oka
Jak rozpoznać żelazo w wodzie?
Przede wszystkim, zbyt wysokie stężenie żelaza w wodzie zmienia jej zabarwienie. Zamiast przejrzystej cieczy, z kranu wydostaje się rdzawy płyn. Jego kolor nie tylko wygląda źle pod względem estetycznym, ale także zabarwia armaturę i powoduje pojawianie się na niej zacieków. Są one trudne do usunięcia, a jednocześnie wyglądają jak brud, a co więcej żelazo w większych ilościach wytrąca się w formie osadu. Może on powodować korozję instalacji, a również spadek jej wydajności. Jest to też problematyczne podczas prania – śnieżnobiałe koszule mogą stać się szare lub zżółknieć pod wpływem zażelazionej wody. Jak sprawdzić zawartość żelaza w wodzie podczas jej spożywania? Można bardzo łatwo rozpoznać je po metalicznym posmaku, picie wody prosto z kranu będzie więc raczej złym pomysłem (mimo że jest to ekologiczne – taka woda jest po prostu trudna do przełknięcia). Smak przyrządzanych na jej bazie dań i kawy czy herbaty, także może być nieco inny. A czy zażelaziona woda jest szkodliwa? Z pewnością utrudnia ona codzienne funkcjonowanie, a jak wskazują naukowcy, jej wpływ na nasze zdrowie nie jest jednoznaczny. Co prawda, żelazo jest ważnym składnikiem odżywczym, które należy przyjmować razem z pożywieniem, a często jest też suplementowane. Można spotkać się z opiniami, że wysoka ilość żelaza w wodzie, zmienia barwę zębów i skóry, nie jest to jednak potwierdzone badaniami. Wiadomo za to, że negatywny wpływ zażelazionej wody na zdrowie odczują osoby cierpiące na nadmierne odkładanie się żelaza w organizmie lub po transfuzjach krwi.